Rate this post

Składniki:

1. 6 bananów
2. Niepełna szklanka jogurtu naturalnego (200 ml)
3. 3 niewielkie cebule
4. 1 litr warzywnego bulionu (może być z kostki)
5. 1 łyżka ostrej mielonej papryki
6. 2 łyżki curry
7. 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Cebule obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić.
Cztery banany obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
Bulion wlać do rondla, do bulionu dodać zeszkloną cebulę i pokrojone banany. Dodać ostrą mieloną paprykę i curry i gotować na małym ogniu około dwadzieścia minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić a następnie zimną zmiksować na gładki krem lub przetrzeć przez sitko. Dodać jogurt naturalny i dokładnie zamieszać.
Pozostałe banany obrać i pokroić na plasterki. Zupę podawać z pokrojonymi plasterkami bananów.